top of page
  • Εικόνα συγγραφέαPanos Athanasopoulos

Επέκταση στο Επίδομα Μητρότητας από το 2023


Η αύξηση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ ,οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου από το 2023.


Συγκεκριμένα θα επεκταθεί από τους έξι μήνες στους εννέα, με διάταξη που πρόκειται να ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.


Πως γίνεται ο υπολογισμός?


Μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί έξι μήνες, δηλαδή 713 χ 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες, θα λάβει 713 χ 9= 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.


Έχει και ο πατέρας δικαίωμα προς αυτό?


Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας προς τον πατέρα, αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με πλήρη ή μερική απασχόληση. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές και τις συνέπειες ως προς την ασφαλιστική κάλυψη, που ορίζει η διάταξη.


Ποια η διαδικασία και τα δικαιολογητικά της αίτησης ?


Με την ομάδα του Kepflix η οποία αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία της αίτησης η δικαιούχος μητέρα έχει την δυνατότητα υποβολής αυτής εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για τη λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας έως και τις 31/03 του επόμενου ημερολογιακού έτους.



Τα δικαιολογητικά είναι βεβαίωση εργοδότη, Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και Άδεια διαμονής ή εργασίας στην περίπτωση πολιτών τρίτων χωρών.



Για περισσότερες πληροφορίες θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε στο κατάστημα μας Αριστομένους 52 (είσοδος από Ξενοφώντος) Καλαμάτα, είτε τηλεφωνικώς στο 2721 18 17 17 και 698 77 17 892 είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@kepflix.gr.



18 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page